PLA? Wat is PLA?

PLA is de afkorting van PolyLactic Acid, of in het nederlands polymelkzuur. Het is een bioplastic dat uit maïs of suikerriet wordt gewonnen. Een groen plastic dus dat een volwaardig alternatief is voor plastics uit aardolie en bovendien biologisch afbreekbaar.

 

PLA wordt bij Tovda als grondstof gebruikt voor alle 3d-prints, dus alle oorbellen, lampekappen, decoratie... die je in de webshop kan vinden. Want, naast het ecologisch aspect, is het ook nog gemakkelijk te verwerken tot allerlei eindproducten. Bovendien zijn afgewerkte producten van PLA perfect inzetbaar voor vele toepassingen in alledaagse omstandigheden.

 

Zijn er dan geen nadelen? NIet veel, maar ze zijn er wel... Gewoon PLA is vormvast tot ongeveer 55° Celsius. M.a.w. geen enkel probleem in de meeste omstandigheden, maar je moet dus niet proberen een product in PLA in de vaatwasser te stoppen, of op een hete zomerdag in volle zon op het dashboard in de auto te laten liggen. Voor lampekappen is het bvb. uit den boze om een klassieke gloei- of spaarlamp te gebruiken, omdat ook deze te veel warmte kunnen afgeven waardoor er vervorming kan optreden. Maar... heel eerlijk, normaal moeten alle gloei- en spaarlampen al lang naar het recyclagepark gebracht zijn, en vervangen zijn door LED-lampen... toch?